Guerlain

 

De parfumeur die parfums creëerde voor half koninklijk Europa

Jean-Paul Guerlain

Moedermaatschappij:

  Louis Vuittin, Moët, Hennessy (LVMH)

Hoofdkantoor:

  Parijs, Frankrijk

Lopende Parfums:

  Jicky, Aprés L'Ondée, L'Heure Bleue, Mitsouko, Shalimar, Liu, Vol de nuit, Chant d'Arômes, Chamade, Parure, Nahema, Jardins deBagatelle, Samsara, Un Air de Samsara, Champs-Elysées, Eau Impériale, Eau du Coq, Eau de Fleurs de Cedrat, Eau de Guerlain, Vega, Guerlinade

Pierre -François-Pascal Guerlain

Sinds het bedrijf in 1828 begon, hebben ze meer dan driehonderd parfums uitgegeven. Toen Pierre-François-Pascal Guerlain zijn winkeltje in Parijs opende, begon hij met het maken van een persoonlijk parfum voor al zijn klanten.

 

 

 

 

 

Aimé Guerlain

Parijs werd gereconstrueerd met brede boulevards. Guerlain kreeg een pand aan de elegente Rue de la Paix, opende een fabriek bij Colombes en kreeg, met de hulp van zijn twee zonen Aimé en Gabriel, steeds meer bekendheid. Hij werd hofleverancier van de Belgische koningin. In 1853 vond de Franse keizerin Eugénie de flacon met Napoleontische bijen van Eau Impériale zo leuk, dat zij Guerlain benoemde tot de officiële parfumeur van hare majesteit. Eau Impériale wordt nog steeds verkocht.

 

Eau Impériale

 

Na een tijdje leverde hij parfums aan allerlei koninklijke klanten in Europa. "Maak goede producten", drukte Pierre-François-Pascal Guerlain zijn werknemers op het hart. "Zorg voor goede kwaliteit. Houd het bij simpele ideeën en houd je daar strikt aan." Die richtlijn geldt nog steeds in het huis van Guerlain.

 

Jicky

Aimé had de creatieve gaven van zijn vader geërfd en vijf jaar na Guerlains dood in 1889, creëerde hij Jicky, een parfum dat zo anders en zo vernieuwend was dat het werd beschouwd als het eerste moderne parfum dat toch een absolute klassieker was. Jicky wordt geclassificeerd als een halfoosters varenparfum. De noten zijn vergeleken met die van moderne parfums vrij ongecompliceerd, maar het introduceerde de verdeling van noten in afzonderlijke lagen en voor het eerst maakte een parfum gebruik van synthetische stoffen.

 

Het parfum werd genoemd naar een vroeger vriendinnetje van Aimé en Jicky was ook de roepnaam van Jacques Guerlain. De flacon werd ontworpen door een familielid en gemaakt door Baccarat. Hij leek op een ouderwets apothekersflesje met een dop als een champagnekurk, vanwege het sprankelende en uitbundige karakter van Jicky. Het is nooit duidelijk geworden of het een heren- of damesparfum is (in die dagen werd daar trouwens nauwelijks onderscheid in gemaakt) en hoewel Jicky overwegend een damesparfum is, is het nog altijd een parfum voor dames en heren.

 

 

 

Jacques Guerlain

 

Gabriels zonen namen het bedrijf over. Jacques bleek de parfumneus te hebben. Ze openden een grotere fabriek en in 1906 maakte Jacques Guerlain weer zo'n tijdloos parfum, Après l'Ondée, snel gevolgd door het vermaarde bloemig en oosterse L'Heure Bleue, een cadeau voor zijn vrouw en een gevaarlijke concurrent van Coty's L'Origan.

 

 

Après l'Ondée

Voor de rijken leek het leven tussen de twee oorlogen een feest. Mitsouko kwam uit en herinnerde aan Puccini en Japan, Shalimar was geïnspireerd op het Oosten, Liu op een karakter in Puccini's opera Turandot en Vol de Nuit was een een eerbetoon aan de luchtvaart en de cinematografie. Guerlains zaak groeide en groeide en het bedrijf opende zelfs filialen in het buitenland

Mitsouko

Shalimar

Liu

Vol de Nuit

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Guerlains fabrieken verwoest en de opbouw na de oorlog verliep langzaam. In 1955 creëerde Jacques Guerlain zijn laatste parfum samen met zijn kleinzoon Jean-Paul, de nieuwe Guerlain-neus. Chamade volgde in 1969. Het is een parfum dat doet denken aan roffelende trommels, een kloppend hart en overgave. Een frisse, tedere geur was L'Eau de Guerlain uit 1974. Parure was een tijdloos chypre-parfum uit 1975 en in 1979 werd Nahema opgedragen aan de roos. Recenter werk is Jardins de Bagatelle, een bloemig boeket geïnspireerd op Toscaanse muziek, Samsara een oosters parfum, het frissere, lichtere en kruidiger Un air de Samsara en Champs Elysées uit 1996, voorlopig de laatste geur van Jean-Paul Guerlain. De bloemige noten zijn gebaseerd op mimosa de vlinderstruik.

Jean-Paul Guerlain

Chamade

L'Eau de guerlain

Nahema

Jardins de Bagatelle

Guerlinade

Champs-Elysées heeft een flacon van Robert Granai, de ontwerper die al vanaf 1959 alle flacons voor Guerlain ontwerpt. In 1997 introduceerde Guerlain een nieuwe versie van Vega (oorspronkelijk uit 1936) in beperkte oplage in een flacon van Baccarat. In 1998 kwam in beperkte oplage Guerlinade uit ter ere van de tweehonderdste geboortedag van de oprichter.

 

L'Heure Bleue

Uitgegeven:

  1912

Parfumeur:

  Jacques Guerlain

Categorie:

  Half-oosters poederig bloemig

Flacon:

  Raymond Guerlain
Noten

Boven:

  Bergamot, Anijszaad, Neroli, Dragon

Midden:

  Anjer, Jasmijn, Roos, Neroli

Onder:

  Iris, Vanille, Sandelhout, Muskus

Samsara

Uitgegeven:

  1989

Parfumeur:

  Jean-Paul Guerlain

Categorie:

  Oosters, Houtig, Bloemig

Flacon:

  Robert Granai
Noten

Boven:

  Jasmijn

Midden:

  Roos, Narcis, Viooltje, Iriswortel, Jasmijn

Onder:

  Sandelhout, Tonkaboon, Iris, Vanille

Champs-Élysées

Uitgegeven:

  1996

Parfumeur:

  Jean-Paul Guerlain

Categorie:

  Bloemig Sprankelend

Flacon:

  Robert Granai
Noten

Boven:

  Roos, Zwarte bes, Amandel, Mimosabladeren

Midden:

  Mimosa, Vlinderstruik

Onder:

  Hibiscus, Amanderlhout
     
1828 - 1863
VAN PARIJS NAAR ALLE HOVEN VAN EUROPA
EEN JONGE PARFUMEUR MAAKT NAAM ...


Pierre-François-Pascal GUERLAIN creëert zijn eerste produkten, zoals 'Senteurs des Champs' of 'Esprit de Fleurs'; in zijn kleine fabriek gelegen op de hoek van de avenue Kléber en de Place de l'Etoile (ver buiten de stad in die tijd !).
Vanaf 1830, probeert hij elk 'Toilette Water' een eigen karakter te geven, ze worden stuk voor stuk ontworpen voor één enkele mooie vrouw, voor één enkele avond, hij ontwerpt een totaal nieuw parfum dat slechts één avond ontroert...
Voor Honoré de Balzac 'César Birotteau' schrijft, geeft hij Guerlain opdracht voor hem een persoonlijk Eau de Toilette te creëren. Er wordt zelfs een speciale uitgave geparfumeerd van 'Sylphide', de krant die stijl uitstraalt.
In die periode biedt Guerlain ook lotions en farmaceutische preparaten met een kosmetisch karakter aan 'Fleurs d'Amandes à la Sultane' om de huid te verzachten, 'Pâte Royale' om ze te verfraaien., 'Alcoolat de Concombres' om te zuiveren.
Het succes van de jonge parfumeur blijft toenemen en wordt keer op keer bevestigd. Parijs verandert. Napoléon III heeft Baron Haussman opdracht Parijs een nieuw gezicht te geven. Guerlain opent een nieuwe zaak in de rue de la Paix 15, een nog 'slecht geplaveide' straat die snel het centrum zal worden van elegantie en stijl.
In die tijd verhuist de fabriek naar Colombes. Pierre-François-Pascal wordt beschouwd als een voorloper en wordt op bewonderenswaardige manier bijgestaan door zijn zonen. Aimé en Gabriel. Zijn bekendheid blijft toenemen en wordt steeds meer bevestigd.
De meesterlijke Eau de Cologne Impériale, die nog steeds wordt verkocht in de prachtige 'bijen-flacons', heeft het genoegen in de smaak te vallen van Keizerin Eugénie en levert haar ontwerper de titel van 'parfumeur gediplomeerd door hare majesteit' op. Deze titel is voor Guerlain de eerste impuls voor de verdere ontwikkeling.
Guerlain ontwerpt vervolgens 'Parfum Impérial', 'Parfum de France', Bouquet de l'Imperatrice', 'Bouquet de Napoléon', Delice du Prince'.
Als pionier van de internationalisering wordt Pierre-François-Pascal de erkende parfumeur aan alle hoven van Europa. Hij creëert parfums voor koningin Victoria, voor Koningin Isabelle van Spanje, voor de Keizerin van Oostenrijk, de onvergetelijke Sissi. Ook aan de hoven van Centraal Europa en Sint-Petersburg is Guerlain gekend. Voor hen ontwerpt hij ondermeer 'Le Bouquet de Furstenberg', l'Eau de Cologne Russe' en 'Voila pourquoi j'amais Rosine'.

 © Guerlain 1998-1999

 

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 Juli 2006