Chanel

 

Gabrielle (Coco) Chanel

Een naam die iedereen kent en die overal op de eerste plaats stond.

 

Moedermaatschappij:

  Familie Wertzheimer

Hoofdkantoor:

  Parijs, Frankrijk

Lopende Parfums:

  Chanel No.5, Chanel No.19, Chanel No.22, Cristalle, Coco, Allure, Gardenia, Bois des Iles, Cuir de Russie
Een bekender parfum dan Chanel No.5 bestaat er niet; het enige wat Marilyn Monroe naar eigen zeggen in bed droeg. Een legendarischer persoon in de mode- en parfumwereld dan Coco Chanel bestaat er ook niet. In 1921 koos ze de geur uit vijf stalen gemaakt door Ernest Beaux. Ze hield het nummer aan, omdat het haar geluksnummer was: ze presenteerde haar collecties ook altijd op de vijfde dag van de vijfde maand.

 

 

Coco Chanel werd geboren in 1883, maar er is weinig bekend over haar jeugd. Ze opende in 1913 een hoedenwinkel in Parijs, legde zich toe op couture en nam het voortouw in het verzorgen van vlotte mode. Ze bedacht de "Total Look", met bijbehorende accessoires, en later het "zwarte jurkje". Rond 1935 had ze zo'n 2000 naaisters in dienst.

 

Vreemd genoeg was Coco Chanel het grootste deel van haar leven niet de eigenaresse van het parfumhuis Chanel. Om het fenomenale succes van No.5 te exploiteren, had ze geld nodig en dat kreeg ze van Pierre Wertheimer, een prominente zakenman uit die tijd. Tot 1931 lanceerde ze verschillende parfums, zoals Chanel No.22, Gardenia, Bois des Iles en Cuir de Russie, maar door de oorlog en de opheffing van haar modezaak was Chanel veertig jaar lang niet productief. Chanel No.19, een compositie van Beaux's opvolger Henri Robert, werd gelanceerd op 19 augustus 1970, Chanels 87e verjaardag. Een paar maanden later stierf ze.

 

 

Met Cristalle demonstreerde Henri Robert in 1974 dat hij het in zijn vingers had, maar het bleek een eendagsvlieg. Pas in 1984 trok het huis weer de aandacht met het aanstellen van Karl Lagerfeld en de creatie Coco van de nieuwe neus van Chanel, Jacques Polge.

 

Met hun neus Jacques Polge maakt Chanel alle geuren zelf. Ze hebben goede relaties met jasmijn- en meiroostelers in Grasse om zich te verzekeren van de beste jasmijn. Het originele eenvoudige design van No.5, gekozen door Coco Chanel, stond model voor de flacons van alle parfums. De grootste parfuminstallaties van Chanel staan nu in Compiègne.

 

 

Jacques polge

De familie Wertheimer heeft Chanel nog steeds in handen. Veel bekende gezichten zijn gebruikt om Chanel te promoten, zoals Catherine Deneuve (in de VS) en Carole Bouquet die de ideale Franse vrouw van nu belichaamt

 

Chanel No.5

Uitgegeven:

  1921

Parfumeur:

  Ernest Beaux

Categorie:

  Bloemig Aldehyde

Flacon:

  Coco Chanel
Noten

Boven:

  Ylang-ylang, Neroli, Aldehyden

Midden:

  Jasmijn, Roos, Iris, Lelietje van-dalen

Onder:

  Sandelhout, Vetiveria, Muskus, Vanille, Civet, Eikenmos

Chanel No.19

Uitgegeven:

  1970

Parfumeur:

  Henri Robert

Categorie:

  Houtig Bloemig Chypre

Flacon:

  Afgeleid van de flacon van No.5
Noten

Boven:

  Galbanum

Midden:

  Neroli,Iriswortel, Leer

Onder:

  Cederhout, Eikenmos

In 1969 kwam Allure uit, een parfum met een totaal vernieuwende geurstructuur; anders dan het gebruikelijke drielagensysteem heeft dit veel facetten, maar geen enkele dominerende noot.

Allure

Uitgegeven:

  1996

Parfumeur:

  Jacques Polges

Categorie:

  Abstract Bloemig

Flacon:

  Afgeleid van de flacon van No.5
Noten

Linear:

  "Fris" van citrus, "Fruitig" van mandarijn, "Bloemig" van jasmijn, "Fantasiebloemig"  door een akkoord van magnolia, kamperfoelie en waterlelie, "Houtig" van vetiveria, "Oosters"  van vanilla

 

  

   

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 18 Juli 2006